De herfstblues te lijf

0

Posted on 25-10-2012 by

herfstbluesAanstaande zaterdag gaat de klok weer een uur terug. Ik heb daar minstens twee weken last van en val ’s avonds bij het achtuurjournaal al om van de slaap. De klok terug, dat is voor mij hét signaal dat de herfstblues er weer aankomen.  Korte dagen, weinig zonlicht, regen, wind en kou. De perfecte ingrediënten voor naargeestige dagen met een loopneus, stijve spieren en rode, vermoeide ogen. En dat terwijl ik de herfst zo mooi vind!

Dit jaar neem ik meer voorzorgsmaatregelen dan ooit:

Ieder moment dat de zon schijnt, ren ik naar buiten. Waar mogelijk met een kop thee om de tijd te hebben iedere zonnestraal te absorberen. Als het de hele dag sombert, gaat het zonnetje op mijn bureau aan, een grote daglichtlamp van Philips.

Beweging helpt tegen een depressief gevoel, maar als je last hebt van chronische vermoeidheid is te intensief bewegen niet goed voor je. Het is moeilijk een goede balans te vinden, want wandelen heeft niet hetzelfde effect als een korte cardiotraining. Daarom probeer ik het dit jaar alle twee. Drie keer per dag ga ik met de hond naar het bos. Daarnaast probeer ik drie keer per week iets aan yoga te doen. Daarvoor gebruik ik hele fijne DVD’s gevonden bij de Oneness webshop.  Dat is ideaal, want je kunt je eigen tempo aanhouden en stoppen als het genoeg is geweest. Op de dagen dat ik niet yoga, stap ik sinds een maand op een tweedehands cross-trainer! Een uitkomst, want een uurtje fitness is natuurlijk veel te veel en zo kan ik toch iets intensiever trainen. Op marktplaats heb je al tweedehands crosstrainers vanaf veertig euro. De mijne kostte vijftig, net zo veel als twee maanden een abonnement op de fitnessschool. Het ding staat in de bijkeuken tussen de wasmachine en de afvalbakken gepropt, maar ik heb uitzicht op de tuin en ik kan mijn conditie rustig opbouwen.

Als niets anders helpt, is er altijd nog chocolade. Ik ben nog steeds fan van de pure Lindt-repen met 99% cacao. Maar in de natuurwinkel kun je tegenwoordig ook chocolade gezoet met Stevia kopen (merk Cavallier, ook via internet te koop). Zalig! Vooral die met mokkavulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: