Hoe belangrijk is het echt?

1

Posted on 26-11-2012 by

In mijn uitroeptekenvorige blog schreef ik al dat ik zelden moe ben als ik iets belangrijks doe. Het gevolg is dat als ik klaar ben met iets belangrijks doen, ik juist extra moe ben. Uit het veld geslagen moe, voor me uitstarend moe, diepverdrietig moe. En dat is onhandig, want ik vind heel veel belangrijk.

Zo is daar als eerste mijn werk. Nou vinden veel mensen hun werk belangrijk en toch worden ze er niet zo moe van als ik. Wat maakt dat ik het nodig vind om me altijd voor 200% in te zetten? Is 100% niet genoeg? Blijkbaar ben ik bang dat ik onvoldoende resultaat boek bij 100% inzet. En blijkbaar ben ik ook bang voor de gevolgen van ‘onvoldoende resultaat’. Dat ben ik nu aan het onderzoeken.

Ben ik bang om opdrachten kwijt te raken, ben ik bang om niet genoeg te verdienen? En als ik een opdracht zou verliezen hoe erg zou dat dan zijn? Elke keer dat ik mezelf betrap op 200% inzet, ga ik na of wat ik aan het doen ben echt zo belangrijk is. En elke keer weer kom ik tot de conclusie, nee, het is niet zo belangrijk dat ik me voor 200% hoef in te zetten. Soms realiseer ik me dat het eindresultaat waarschijnlijk verbetert als ik me beperk tot 100%. Want dan doe ik mijn werk minder hyper en gejaagd. Je kunt ook te gefocust zijn, dan geef je jezelf geen enkele ruimte meer voor creatieve invallen.

Het onderzoek verloopt prima en ik ben erg tevreden over de effecten ervan. Ik haast me minder, ben eerder tevreden met de hoeveelheid werk die ik verricht en kan er bewust voor kiezen om even afstand te nemen van het verhaal op de computer. Lekker. En gunstig voor mijn schouderklachten. Ik krijg ook weer meer lol in het schrijven. En in tijden van drukte word ik een aardiger iemand.

Maar het werkt niet altijd. Gesprekken voeren met anderen, dat houdt bij mij topprioriteit. Een interview, een vergadering, zelfs een avondje bijkletsen met een goede vriendin. Ik raak er soms volledig door uitgeput, vertrek dan met warme, knalrode wangen en een beginnende hoofdpijn en val vervolgens in een groot, donker gat. Hoe komt dat nou?

 

Response to Hoe belangrijk is het echt?

  1. De hoeveelheid energie die je per dag hebt bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je leven. Je energieniveau bepaalt voor een groot deel je humeur en het bepaalt hoeveel je voor elkaar kunt krijgen. Hoe meer energie je iedere dag hebt, des te meer je uit je leven kunt halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: