Met zorg

0

Posted on 07-12-2012 by

Om uit te lmet zorgeggen wat ik laatst ontdekt heb, moet ik eerst iets bekennen waar ik me een beetje voor schaam. Sinds maart drink ik alleen nog cafeïnevrije koffie. Dat betekent dat ik al ruim acht maanden bijna dagelijks een kopje décafé voor mezelf zet. Toch pak ik ook nu nog eerst het gewone koffieblik. Pas als ik het maatschepje vul, realiseer me dat ik het andere blik moet hebben. Soms zit de koffie zelfs al in het filter, voordat ik wakker word. Iedere dag weer schrik ik van de kracht van mijn automatische piloot. Iedere dag weer neem ik me voor het volgende kopje koffie met meer aandacht te zetten. Het lukt zelden.

Waarom kan ik mijn aandacht niet bij het koffiezetten houden? En hoe komt het toch dat ik geen enkele aandachtsoefening meer dan tien seconden vol hou. Dat ik zelfs compleet vergeet dat ik iets met aandacht wilde doen? Het is duidelijk dat mijn hoofd druk is met andere zaken, maar toch, er moet meer aan de hand zijn.

Vorige week begon me iets te dagen. Toen vertelde een vriend me over een interview dat hij met een biodynamische landbouwer had gehad. De man had gezegd dat bij het verbouwen van gewassen het gaat om de zorg en aandacht die je erin legt. Die link tussen zorg en aandacht bleef hangen.

 Een paar dagen later wilde ik de was ophangen. Ik besloot om het weer eens met aandacht te proberen. En vroeg me af wat de rol van zorg daarbij was. Hoe hang je een broek met zorg op? Ik wist het niet goed en hoorde mezelf tegen de broek mompelen dat ik goed voor hem zou zorgen. Meteen stroomde er een gevoel van warmte door mijn borst. Het was zo’n verrassing dat ik meteen weer in mijn hoofd zat, maar sindsdien ben ik druk aan het experimenteren. De golf warmte is al een aantal keren teruggekomen en elke keer was ik helemaal aanwezig en vol aandacht. Als ik tegen mezelf zeg dat ik een lékker kopje koffie voor me ga zetten, pak ik opeens wel het goede blik. Helaas vergeet ik nog regelmatig om het tegen mezelf te zeggen. Toch geloof ik dat ik een puzzelstukje heb gevonden van het mysterie dat aandacht voor me is. Misschien wel hét puzzelstukje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: