This is it

0

Posted on 11-02-2013 by

Vijf jaar geleden was ik op een retraite van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh in Papendal. Tijdens de middagpauze was er een ruimte waar je spullen kon kopen. Toen ik er ging kijken, bleken de meeste kopers zich te verdringen voor een lange tafel met kalligrafieën. Ik vond ze mooi uitgevoerd met citaten die me raakten, maar ze waren ook duur en als ik moest kiezen had ik toch liever drie boeken van de man. Ik bleef nog even staan kijken naar het enthousiasme van de andere mensen, de kunstwerken vlogen weg.

Opeens zag ik een kalligrafie hangen met de tekst: This is it. De eerste associatie die bij me op kwam was met het liedje Is dit alles van Doe Maar. De tekst verraste me. Ik kon me niet voorstellen dat Thay de boodschap: ‘Dit is het mensen, hier moet je het mee doen’, wilde delen, maar wat dat wel? Terwijl ik naar een andere interpretatie zocht, begon het woord This opeens te leven. Het werd geladen met adem, aanwezigheid, bewustzijn….

Sindsdien hangt de kalligrafie bij mij in huis. Als je naar boven loopt, kun je hem niet missen. Hij hangt aan het einde van de trap. En altijd, altijd maakt hij me blij. Als ik in contact ben met het leven, stroomt er meteen een diep geluksgevoel door me heen. Als ik dat contact niet heb, dan roept het de herinnering aan dat geluksgevoel op. Zo schudt de tekst me wakker. Hij laat me zien dat ik met mijn gedachten en zorgen in een toekomst zit die er nooit komt en vraagt me of ik dat wel wil. Of hij wijst me erop dat ik in de weerstand zit en wil weten of ik me daar ellendig wil blijven voelen. Hij roept me terug, laat me de keuze zien tussen hoofd en hart, vraagt me eenvoudigweg om eens diep adem te halen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: