Van verlangen naar zin, van spanning naar speelruimte

0

Posted on 01-02-2013 by

Het is bijna een jaar geleden dat ik het idee kreeg om een meditatieweek te gaan volgen. Op Google koos ik voor een stilteweek in Groningen, omdat de naam van het centrum me zo aansprak: Zininzijn. Ik had de illusie dat die naam op mij van toepassing was: ik had zin in Zijn. Nu weet ik dat ik helemaal geen zin had in Zijn, ik verlangde er wanhopig naar terug! Ik herinnerde me nog goed dat al mijn problemen als sneeuw voor de zon verdwenen toen Zijn voor het eerst in mijn leven kwam. Sterker, ik snapte toen niet eens meer waarom ik die problemen als problemen had ervaren. En dus wilde ik terug naar Zijn, in de hoop dat mijn stress en vermoeidheidsklachten weer als vanzelf zouden oplossen.

Als je dat weet, is het niet verrassend dat ik in die stilteweek geen contact kreeg met Zijn. Integendeel, ik maakte juist kennis met alles wat me van Zijn afhield. Het was een verwarrende kennismaking, want echt snappen deed ik het niet. Hoezo was ik teveel bezig met ‘doen’? Wat betekende loslaten en overgave, deed ik dat dan niet?

Nu, bijna een jaar verder, begin ik te ervaren dat ‘ik’ meer ben dan mijn brein. Dat wist ik natuurlijk wel, maar het voelen was een ander verhaal. Heel langzaam begin ik nu aan het slot te morrelen dat ik ooit ter hoogte van mijn maag moet hebben aangelegd. Als mijn hoofd ongelukkig is, ga ik ook bij mijn hart en mijn buik ten rade. Weten jullie wat er aan de hand is? Ja, meestal wel. Elke keer als ik een antwoord krijg uit die lagere regionen, ben ik weer totaal verbaasd. Hey, kan daar informatie uitkomen die niet aan mijn hersencellen is ontsproten? Als het me even lukt om te geloven dat mijn brein het niet allemaal alleen hoeft te doen, voel ik me ontspannen. En meer lol in het leven krijgen. Op die momenten realiseer ik me dat er ruimte is ontstaan in mijn verlangen. Ik heb zin in Zijn en dat alleen al is een heerlijk gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: